Despre Concurs

De peste 15 ani, Organizația ECOTIC activează în domeniul colectării și reciclării deșeurilor de echipamente electrice si electronice (DEEE), în numele a peste 700 de producători.

Ideea organizării unui concurs național de inițiative de eco-responsabilitate a apărut atunci când am constatat că exista multă activitate neștiută și nepromovată, proiecte minunate și oameni inimoși care pot servi drept exemplu și pot genera din ce în ce mai multă adeziune pentru acest tip de activități și atitudini. Iar mediul are nevoie de cat mai mulți dintre noi!

Anul 2009 a însemnat prima ediție a Galei Premiilor Pentru Un Mediu Curat. În anul 2021 organizăm, deja, cea de-a XIII-a ediție!

Concursul Gala Premiilor Pentru Un Mediu Curat, ajuns in 2021 la cea de-a XIII-a ediție, premiază și în acest an proiectele desfășurate în domeniul protecției mediului, conservării resurselor planetei și prevenirii risipei acestora, dezvoltate de către companii, instituții de învățământ, instituții publice și organizații non-guvernamentale. În această ediție a Concursului Gala Premiilor Pentru Un mediu Curat vor fi înscrise sau nominalizate de către publicul larg proiecte ECO și proiecte de CSR care vizează colectarea separată și reciclarea deșeurilor, conservarea resurselor planetei și prevenirea risipei acestora inclusiv acțiuni de conștientizare în aceste privințe, dezvoltate începând din ianuarie 2020. Proiectele pot fi in desfășurate sau deja încheiate la data de 25 noiembrie, astfel încât să fie oferite publicului larg rezultate intermediare sau finale aferente proiectelor înscrise. Aria de desfășurare a acestora trebuie sa includă și teritoriul României.  De asemenea, vor putea să fie nominalizate și înscrise personalități de mediu din România care demonstrează un impact pozitiv in aria protecției mediului.

Orice companie, instituție de învățământ, instituție publică, organizație non-guvernamentală română care a demarat proiecte pentru un mediu curat (proiecte ECO și proiecte de CSR care vizează colectarea separată și reciclarea deșeurilor, conservarea resurselor planetei și prevenirea risipei acestora, inclusiv campanii de conștientizare în aceste privințe) începând din ianuarie 2020 este invitată să înscrie aceste demersuri proprii in cea de-a XIII-a ediție a Concursului Gala Premiilor Pentru Un Mediu Curat. De asemenea, nominalizări pot fi făcute de orice persoana care vrea sa semnaleze un proiect/inițiativă/personalitate de mediu care are sau a avut un impact pozitiv asupra protecției mediului, indiferent de entitatea implementatoare (in cazul proiectelor).

În cadrul acestei ediții se va oferi și un Premiu special Jurnaliștilor care au dezvoltat materiale care au vizat protecția mediului.

 

Nominalizările și înscrierile se pot transmite până pe 25 noiembrie, urmând ca jurizarea și premierea să aibă loc în luna decembrie.

Ediția de anul acesta va desemna 5 câștigători:

  • 3 câștigători la categoria PROIECTE
  • 1 câștigător la categoria PERSONALITATEA DE MEDIU A ANULUI
  • 1 câștigător la categoria PREMIU SPECIAL dedicat JURNALIȘTILOR

 

Câștigătorii vor fi anunțați public în luna decembrie.

Juriul – format din reprezentanți ai partenerilor și ai organizatorilor – va analiza toate proiectele primite și va decide câștigătorii celei de-a treisprezecea ediții a Concursului „Gala Premiilor Pentru Un Mediu Curat”. Componenta juriului va fi anunțată pe  https://www.premiilepentrumediucurat.ro/ , www.ecotic.ro, pe paginile de Facebook/LinkedIN/Instagram  „Organizatia ECOTIC”.

Criteriile de departajare pentru stabilirea celor 3 câștigători la categoria PROIECTE care vor fi luate in considerare de membrii juriului vor fi:

  • IMPACTUL pozitiv (50%) asupra protecției mediului exprimat prin rezultatele intermediare/finale ale proiectului

Impactul se referă la  rezultatele unui proiect, adică la schimbările generate.

În definirea impactului sunt necesare obiectivele inițial propuse și efectele generate de proiect.

  • ORIGINALITATEA și RELEVANȚA (20%) proiectului

Originalitatea se referă la soluția pe care o proiectul o propune într-un mod diferit față de alte soluții deja implementate. Relevanța se referă strict la modul în care proiectul răspunde la nevoi sau probleme identificate.

  • DURABILITATEA proiectului înscris este legată de susținerea efectelor proiectului pe termen lung, inclusiv replicare sau extindere. (20%)
  • Fotografii și prezentări trimise prin formularul online prin care a fost înscris proiectul (10%)

Criteriul de departajare pentru stabilirea câștigătorului la categoria PERSONALITATEA DE MEDIU A ANULUI  care va fi luat in considerare de membrii juriului este IMPACTUL acțiunilor de protecția mediului derulate/inițiate.

Criteriul de departajare pentru stabilirea câștigătorului la categoria PREMIUL SPECIAL JURNALISTUL DE MEDIU  care va fi luate in considerare de membrii juriului este IMPACTUL  și CALITATEA materialului transmis

JURIZARE

 

Fiecare membru al juriului va acorda câte o notă de la 1 la 5 pentru fiecare criteriu în parte, în funcție de gradul de îndeplinire a criteriului respectiv(1 fiind cea mai mica nota, însemnând un grad scăzut de prezență a criteriului). Evaluarea unui proiect se va face prin medie ponderată, conform procentajelor expuse mai sus.

 

REGULAMENTUL este disponibil aici.