GALA PREMIILOR PENTRU UN MEDIU CURAT

Educatie ecologica si de protectia mediului

SITE WEB: paginile de facebook : Orzan Claudia si Scoala Gimnaziala Nr.1 Pesteana-Jiu
PERIOADA DE DERULARE A PROIECTULUI: anii scolari 2017-2018, 2018-2019, 1 ora/saptamana

OBIECTIVELE PROIECTULUI:

cProiectul s-a desfasurat sub forma unui CDS in cadrul Liceului Tehnologic Bilteni, Scoala Gimnaziala Nr. 1 Pesteana-Jiu.<br /> Obiectivele proiectului:<br /> - constientizarea importantei educatiei ecologice in randul populatiei scolare si al comunitatii locale;<br /> - dezvoltarea unei atitudini pozitive si responsabile fata de mediul inconjurator;<br /> - intelegerea si aplicarea conceptelor 3R, Zero Waste,economie circulara si colectare selectiva;<br /> -reducerea poluarii in orizontul local prin calculul amprentei de CO2/gospodarie si aplicarea unor masuri individuale pentru reducerea acesteia;<br /> - reducerea fenomenelor de alunecari de teren prin impaduriri;<br /> - campanii de informare a populatiei cu privire la mentinerea curata a apelor, solului si aerului.<br /> -

DESCRIERE PROIECT:

Proiectul, desfasurat sub forma unui optional la clasa, a avut o componenta teoretica si una practica, fiind desfasurate peste 200 de activitati.<br /> Din punct de vedere teoretic, au fost desfasurate ore de predare a disciplinei, au fost organizate sesiuni de dezbateri cu teme precum "efectele incalzirii climatice globale", mese rotunde, vizionare de filme documentare,intalniri cu parintii si comunitatea locala, au fost desfasurate studii de caz (ex. calculul amprentei de CO2 si masuri de reducere, tipuri de deseuri produse la scoala, importanta padurii).<br /> Partea aplicativ-practica s-a desfasurat pe mai multe directii:<br /> 1. reducerea cantitatii de deseuri produsa: ex.s-a efectuat un studiu si s-a constatat ca, la scoala, cea mai mare cantitate de deseuri este reprezentata de hartie. Pentru diminuarea, elevii au propus si am realizat urmatoarele activitati: inlocuirea ambalajelor de la pachetele de mancare, cu recipiente ; mai multe ore desfasurate in laborator pentru a nu mai lua multe notite pe caiet, o actiune Garbage fashion -prezentare de moda din reciclabile.<br /> 2. reutilizarea deseurilor produse: machete, obiecte vestimentare, obiecte de decor,martisoare, tablouri supradimensionate din dopuri, copaci decorativi din sticle, brazi de craciun decorati cu becuri pictate, fotolii din cauciucuri<br /> 3. Targuri de economie circulara: schimburi de haine, de carti, de accesorii, targuri pentru promovarea produselor locale bio,donarea de obiecte catre alte institutii: jucarii, haine<br /> 4. Infrumusetarea spatiului scolar pentru crearea unui ambient mai relaxant si propice invatarii: pictarea peretilor, construirea de casute pentru pasari si amplasarea lor in curtea scolii.<br /> 5. Plantari : pe parcursul celor 2 ani, au fost desfasurate 6 actiuni de plantare de stejar si fag pe Dealul Bran din comuna, pomi fructiferi in curtea scolii, pomi decorativi, flori.<br /> 6. Actiuni de colectare selectiva : au fost colectate si duse spre centre de reciclare : aprox. 5 tone DEEE, 2,6 tone hartie, 26 kg doze aluminiu, 72 kg Pet-uri, 48 kg DBA ( 0 parte fiind predate prin parteneriat, asociatiei Ecotic)<br /> 7. Actiuni de ecologizare : peste 10 actiuni in Lunca Jiului, zona lacurilor de la Moi, zona de picnic a comunei, albia paraului Cioiana, zona de esfasurare a targului saptamanal.<br /> 8. Reamenajarea unei sali de festivitati dintr-un corp de cladire foarte vechi , monument istoric, si redarea acestui spatiu in circuitul cultural al comunei.<br /> 9. Reducerea poluarii prin introducerea unor actiuni precum: Bike to school -timp de o saptamana, renuntam la deplasarea cu automobilele ; o saptamana fara pix si creta-ore in aer liber.<br /> 10. Organizarea de competitii eco de tip Treasure Hunt.

GRUPUL TINTA AL PROIECTULUI:

Elevii Scolii Gimnaziale Nr.1 Pesteana-Jiu si ai Liceului Tehnologic Bilteni.<br /> Parintii elevilor.<br /> Comunitatea locala.<br /> Cadrele didactice.

REZULTATE - IMPACT - REZULTATE MASURABILE:

peste 8t de deseuri colectate;reducerea riscului de producere a alunecarilor de teren;transformarea spatiului scolarintr-un spatiu prietenos cu mediul;o mai buna cunoastere si apreciere a orizontului local si a interdependentei elementelor mediului; intelegerea si fixarea unor concepte la populatia scolara de varsta medie;reconditionarea a30 de obiecte de mobilier scolar;participarea la diverse concursuri ecologice.Aparitii in presa;transformarea intr-un spatiu util a unei sali nefunctionale.

CONTRIBUTIA FINANCIARA SI NON-FINANCIARA IN REALIZAREA PROIECTULUI:

Nu au fost folosite resurse financiare.<br /> Resursele materiale folosite ( vopsea , coloranti, hartie) au provenit din colectare de materiale reziduale sau deseuri din partea comunitatii locale.<br /> Resurse de timp: 1 ora /saptamana in timpul desfasurarii cursului si 1 ora dupa terminarea orelor. <br /> Resurse umane: elevi, parinti, care didactice.<br /> Resurse motivationale: excursii, drumetii, diplome.

PERSOANA JURIDICA CARE A DERULAT / DERULEAZA PROIECTUL:

Liceul Tehnologic Bilteni, Structura Scoala Gimnaziala Nr.1 Pesteana-Jiu, comuna Bilteni, Judet Gorj