GALA PREMIILOR PENTRU UN MEDIU CURAT

Ferma de Catina Ileana

ANUL PROIECTULUI ȘI TIPUL DE PROIECT: 2019 | Companii
SITE WEB: http://catinaileana.com/
PERIOADA DE DERULARE A PROIECTULUI: 2014 - Prezent

OBIECTIVELE PROIECTULUI:

Oamenii doresc o alimentatie sanatoasa, iar agricultura ecologica reprezinta o componenta foarte importanta pentru o hrana corecta organismului uman. Multi dintre noi cautam să consumam fructe bio care să ne aducă beneficii pentru sănătate, cătina fiind una din sursele cele mai bogate de polivitamine naturale. Cătina este bogata în conţinutul de acizi grasi Omega-3 şi Omega-6, vitaminele B1, B2, K, C, A și E, peste 60 de antioxidanţi şi 20 de minerale.<br /> Ferma de Catina Ileana si-a propus si a reusit sa ofere un produs natural prin infiintarea si unei plantatii de catina ecologica pe o suprafata de 1,60 ha. <br /> Aşadar, pentru că totul ţine până la urmă de educaţie şi, dacă învăţăm acasă, în familie, care sunt produsele sănătoase, putem să ajungem oameni sănătoşi şi cel mai important să creştem generaţiile viitoare în acest stil de viaţă sănătos!

DESCRIERE PROIECT:

Aşa începe povestea noastra, Florin si Adrian, Ferma de Catina Ileana – transformarea pasiunii pentru cătină in agricultura ecologică. Plantaţia de Catina Ileana a fost înfiinţată în 2014 şi se întinde pe o suprafaţă de 1,60 ha. Livada are aproximativ 3800 de arbuşti din trei soiuri brevetate, înscrise în Catalogul Oficial. Primul an de recoltare a fost 2017 cu soiul Clara si Mara – 15,60 tone, un adevarat record national. Am mers chiar până în Mongolia, țara de origine a acestui arbust extraordinar în medicină, pentru a mă documenta despre cultivarea şi propietăţiile acestui fruct minunat! Cum s-a născut livada de cătina? Am moştenit un teren agricol, acesta fiind de o calitate excepţională, in zona Bărăganului care este considerată ca având cel mai bun sol din Europa. Am început să ne gândim ce fel de cultură putem înfiinţa pentru a exploata potenţialul agricol crescut. Am ales să facem o plantaţie ecologică de cătină pentru beneficiile fructului şi nevoia de a educa piaţa de a consuma produse cât mai sănătoase. În plus, oamenii caută să consume fructe bio, care să le aducă beneficii pentru sănătate, cătina fiind una din sursele cele mai bogate de polivitamine naturale. Cătina este bogata în conţinutul de acizi grasi Omega-3 şi Omega-6, vitaminele B1, B2, K, C, A și E, peste 60 de antioxidanţi şi 20 de minerale. Astfel, în 2014 am achiziţionat materialul săditor certificat şi am pregătit terenul agricol pentru 1,20 ha. Clienţii noştri, sute de persoane fizice, oameni cu probleme de sănătate carora medicii le recomanda catina sau oameni care duc un stil de viaţă cât mai sănătos, ne cunosc bine şi au încredere în produsele noastre certificate ecologic. Avem stoc de catină pentru tot timpul anului, astfel încât să acoperim comenzile primite. Fructele sunt păstrate din momentul recoltării la o temperatură de -18 grade C in depozit alimentar clasa A+. Ca urmare, cătina işi menţie toate proprietăţile medicinale care au făcut-o atât de renumită in lumea intreaga. În prezent, la Ferma de Catină din comuna Ileana, avem hala de producţie, selector pentru fructe şi tractor cu utilajele necesare muncii câmpului. Însă, cei mai importanţi pentru noi sunt oamenii din sat care ne ajută la întreţinerea plantaţiei şi la recoltare. Fară ei, dar şi sprijinul familiei nu am fi reuşit să punem pe picioare această afacere. Despre cătină, oriunde aţi citi, veţi afla numai de bine. Ajunge o interogare pe Google şi veţi găsi zeci de articole ştiinţifice despre beneficiile cătinei. Ştiaţi că este denumită “regina imunităţii” sau “cel mai bun vaccin antigripal”?

GRUPUL TINTA AL PROIECTULUI:

Grupul tinta este reprezentat de oamenii care isi doresc o alimentatie sanatoasa pentru a-si imbunatati calitatea vietii. Cei care beneficiaza cel mai mult de pe urma consumului de catina bio sunt copii si adultii cu un sistem imunitar slabit.

REZULTATE - IMPACT - REZULTATE MASURABILE:

Rezultatul productiei de catina reprezinta elementul masurabil din activitatea noastra si consta in: 1) productia 2017 = 15,60 tone; 2) productia 2019 = 11,70 tone (catina este recoltata la fiecare doi ani prin taierea ramurilor).

CONTRIBUTIA FINANCIARA SI NON-FINANCIARA IN REALIZAREA PROIECTULUI:

Investitia financiara totala pana in prezent este de 51.000 €. Numarul constant de oameni necesari pentru recoltare in perioada august – septembrie este de 12 / zi, ceea ce aduce pentru locuitorii satului un venit important, avand in vedere ca este o zona cu somaj mare. Am urmat unui curs acreditat de horticultor.

PERSOANA JURIDICA CARE A DERULAT / DERULEAZA PROIECTUL:

SC Ferma de Catina Ileana SRL