GALA PREMIILOR PENTRU UN MEDIU CURAT

Luminar. Radios – BUCUREȘTI

ANUL PROIECTULUI ȘI TIPUL DE PROIECT: 2016
SITE WEB: http://www.woodbenice.com/
PERIOADA DE DERULARE A PROIECTULUI: noiembrie 2015- noiembrie 2016

OBIECTIVELE PROIECTULUI:

Proiectul “Luminar. Radios” - colecție de instalații luminoase din materiale recuperate- a pus sub lumina lămpilor născute din materiale uzate o serie de obiective: intenția de a încuraja și insufla un comportament ecologic, responsabil, pe care cei de la Wood Be Nice și l-au însușit și l-au inspirat și celorlalți prin obiectele create de ei. Scalarea activității de upcycling a fost o altă dorință susținută prin seria de lămpi realizate di Oamenii activi, educați, informați, deschiși să creeze singuri obiecte ingenioase și cu design neașteptat și care preferă obiectele Do It Yourself în favoarea obiectelor tip Ikea sunt cei care au fost inspirați de acest proiect. O altă categorie de persoane este cea a iubitorilor de artă, care au descoperit proiectul vizitănd spațiul de lucru si expunere Wood Be Nice, online sau în spațiul ART tandem, în Brașov, unde lucrările au fost expuse în februarie 2016. deșeurilor și demonstrează dimensiunile artistice ale activităților de upcycling.

DESCRIERE PROIECT:

Daniel Loagăr și Andrei Cornea sunt membrii fondatori ai Atelierului de creație Wood Be Nice. De 6 ani, aceștia şlefuiesc povești din lemn recuperat din paleți deterioraţi, demolări sau copaci căzuți la furtună. Colecția de instalații luminoase “Luminar. Radios”, realizate din lemn recuperat și piese de feronerie, susține în mod direct o atitudine de conștiință ecologică prin colectarea și prețuirea acestor materiale. Compuse din materiale care deja au o istorie, ele conving prin patina data de folosirea lor pe privitor de impactul pe care le au obiceiurile de consum ale fiecăruia, respectiv efectele benefice ale adoptării unei atitudini ecologice care să contribuie la ameliorarea problemelor de mediu şi calitate a vieţii: obiecte mici care funcționează ca un memento pentru probleme profunde și actuale. Expuși fiind la materiale care în majoritatea cazurilor sunt trecute cu vederea sau plasate necorespunzator, privitorii lămpilor Wood Be Nice au devenit conștienți sau și-au reamintit despre tendința de a consuma rapid şi de a arunca în ritm alert. Această realizare duce la cristalizarea unui comportament mai plin de compasiune față de mediu. Prin comunicarea off- și on-line și prin informarea publicului larg pe care Wood Be Nice l-a adunat în jurul creațiilor lor, proiectul și valorile care îl inconjoară s-au răspândit în medii foarte variate. Aceste obiecte particulare alese de Wood Be Nice -în proiectul “Luminar. Radios” fiind vorba despre materiale transformate în lămpi-obiecte de artă- au ecouri mai ample și generează, pe perioade mai extinse de timp, o mentalitate bazată pe o economie alternativă, care vizeaza reducerea deșeurilor prin transformarea acestora în noi obiecte care reintră în circuit, cu noi valențe artistice. Obiectele produe au ajuns în expoziții și în spațiile de lucru din clădirile de birouri, fiecare fiind un exemplu de reutilizare creativă.

GRUPUL TINTA AL PROIECTULUI:

Oamenii activi, educați, informați, deschiși să creeze singuri obiecte ingenioase și cu design neașteptat și care preferă obiectele Do It Yourself în favoarea obiectelor tip Ikea sunt cei care au fost inspirați de acest proiect. O altă categorie de persoane este cea a iubitorilor de artă, care au descoperit proiectul vizitănd spațiul de lucru si expunere Wood Be Nice, online sau în spațiul ART tandem, în Brașov, unde lucrările au fost expuse în februarie 2016.

REZULTATE - IMPACT - REZULTATE MASURABILE:

Caracterul inovativ ale obiectelor și calitățile lor în materie de estetică și utilitate sunt rezultatul direct care a fost căutat pe tot parcursul procesului, de la idee la procesul de realizare. Aceste obiecte creează în jurul lor un spațiu deschis pentru inițierea unor dezbateri despre cum se pot folosi deșeurile ca resurse, în mod creativ și eficient. Așadar, lămpile din “Luminar. Radios” nu se rezumă la a fi un instrument util, ci și unul educativ pentru public.

CONTRIBUTIA FINANCIARA SI NON-FINANCIARA IN REALIZAREA PROIECTULUI:

Contribuția financiară a fost minimă: printre materiale se numără paleți, lemn recuperat și piese de feronerie, obiecte uzate și alte deșeuri, tratate cu lacuri, vopsele și soluții de tratare a lemnului uzat. Becurile, fasungurile, cablurile, întrerupătoarele și ștecărele au completat partea electrică. Toate elementele au fost puse împreună prin timpul, energia și inspirația creatorilor lor.

PERSOANA JURIDICA CARE A DERULAT / DERULEAZA PROIECTUL:

Asociația Atelierul Wood Be Nice