GALA PREMIILOR PENTRU UN MEDIU CURAT

Campus HUB – BUCUREȘTI

ANUL PROIECTULUI ȘI TIPUL DE PROIECT: 2016 | ONG-uri
SITE WEB: www.efden.org
PERIOADA DE DERULARE A PROIECTULUI: octombrie 2015 - prezent

OBIECTIVELE PROIECTULUI:

Lipsa unui spatiu public verde dedicat atat relaxarii, cat si studiului, a generat ideea de a crea primul Campus HUB cu energie regenerabila din Romania. Acesta este un spatiu in aer liber, in care accesul la internet si electricitate sunt gratuite, astfel incat costurile nu reprezinta o problema pentru cei care vor sa studieze, sa lucreze, sau sa isi porneasca un business. <br /> Proiectul a luat nastere in urma identificarii nevoii unui spatiu dedicat tinerilor, care sa ii ajute si sa ii sustina, printr-o solutie eficienta energetic si sustenabila. Campus HUB isi propune, de asemenea, sa ridice nivelul de constientizare asupra situatiei spatiilor verzi din oras, a modului in care acestea sunt folosite si a cat de accesibile si utile sunt pentru utilizatorii de rand.

DESCRIERE PROIECT:

Pentru a putea materializa viziunea Campus HUB, studentii de la arhitectura au realizat design-ul mobilierului urban si au simulat vederea de ansamblu a intregului spatiu, fiind astfel mai usor de vizualizat si de construit. <br /> Prima parte a proiectului a tinut de documentare, determinarea nevoilor tinerilor la care proiectul isi propune sa raspunda si generarea solutiilor folosite in cadrul proiectului. S-a dorit ca solutia finala sa aiba un impact cat mai mic asupra mediului si sa foloseascca at mai putine resurse, iar energia necesara sa fie generata de surse solare.<br /> Un aspect important inca din faza de proiectare a reprezentat-o partea de management a resurselor. Astfel, au fost evaluate resursele existente si cele necesare, fiind inventariate materialele ramase de la reconstructia casei EFdeN, si utilizate pentru a realiza o serie de prototipuri pentru piesele de mobilier urban din cadrul campusului.<br /> Campus HUB are integrate piese de mobilier urban, banci si mese realizate diin beton, cu piese de lemn integrate, realizate in intregime de catre voluntarii echipei.<br /> Mobilierul urban s-a turnat in cofraje din tego, folosindu-se matriţe pentru amprentare si s-a folosit beton autocompactant. Pentru alei s-a folosit o tehnică specială, şi anume: beton cu agregate aparente (beton spălat). Turnarea sa a fost făcută în mai multe etape: s-a pregătit stratul suport, peste care s-a pus o folie pentru a împiedica scurgerea laptelui de beton în pământ, apoi o plasă de armare cu distanţieri. Al doilea pas a fost punerea în operă a betonului propriu-zis, care a fost stropit uniform cu o substanţă care împiedică priza laptelui de beton de la suprafaţă. Al treilea pas s-a făcut după 8 ore, când a fost spălat cu apă sub presiune.<br /> Copacul fotovoltaic care genereaza curentul electric pentru Campus HUB este un prototip pe structura metalica, realizat in cadrul echipei, care este alcatuit dintr-o componenta cu 8 panouri fotovoltaice si o componenta demontabila cu 4 panouri fotovoltaice. Acesta este dotat cu prize care pot alimenta laptopurile, pot incarca telefoanele mobile ale studentilor, oferind o experienta cu zero costuri pe energie.

GRUPUL TINTA AL PROIECTULUI:

Principalul public al Campus HUB sunt studentii, care au necesitatea unui spatiu in aer liber, unde sa lucreze pe laptop, sa isi incarce aparatura, sau pur simplu sa se relaxeze. Aflandu-se in curtea Facultatii de Inginerie a Instalatiilor, primii studenti care au utilizat spatiul au fost cei ai facultatii. Totodata, spatiul este accesibil oricui vrea sa beneficieze de o pauza in aer liber, intr-un spatiu verde, departe de betoanele orasului.

REZULTATE - IMPACT - REZULTATE MASURABILE:

Aflandu-se in curtea Facultatii de Inginerie a Instalatiilor, Campus HUB a fost vazut si testat de studenti inca de la inceputul constructiei acestuia, acestia fiind impresionati de simplitatea ideii si, in acelasi timp, de gradul de inovatie a proiectului. In fiecare zi, peste 100 de studenti vizitaza spatiul.<br />

CONTRIBUTIA FINANCIARA SI NON-FINANCIARA IN REALIZAREA PROIECTULUI:

20000 euro<br /> 5000 de ore de voluntariat

PERSOANA JURIDICA CARE A DERULAT / DERULEAZA PROIECTUL:

Asociatia Solar Decatlon Bucuresti