GALA PREMIILOR PENTRU UN MEDIU CURAT

Festivalul Alternativelor Durabile – `Viata Verde Bucuresti`

ANUL PROIECTULUI ȘI TIPUL DE PROIECT: 2016 | ONG-uri
SITE WEB: http://viataverdebucuresti.ro/
PERIOADA DE DERULARE A PROIECTULUI: 17-18 Septembrie 2016

OBIECTIVELE PROIECTULUI:

Promovând deschiderea spre natură și conștientizarea importanței dezvoltării de proiecte sustenabile pentru armonizarea vieții în mediul urban, festivalul `Viața Verde București` își propune: <br /> ● Educarea tinerilor și familiilor tinere cu copii privind opțiunile pe care le au și le pot crea pentru dezvoltarea durabilă a societății și mediului în care trăiesc;<br /> ● Cultivarea unei atitudini responsabile fața de natură prin transmiterea mesajului “Drepturile Naturii”;<br /> ● Implicarea în numar cât mai mare a societății civile, oameni de toate vârstele în activități menite îmbunătățirii stării fizice și psihice, creând împreună comunități armonioase.

DESCRIERE PROIECT:

Parcul Izvor din București a găzduit primul festival ECO - „Viața Verde” București - ediția I, pe 17 și 18 Septembrie 2016. Inițiativa aparține Asociației Pachamama România în colaborare cu Asociația Connections din România, Asociația Pădurea Copiilor și Universitatea Ecologică București și susținut de PMB, ALPAB și Primăria Sectorului 5. <br /> Îmbinând surprinzător multitudinea de activități desfășurate în Parcul Izvor, festivalul a avut 5 secțiuni ce au dorit să promoveze:<br /> 1. Ateliere creative – Îmbinarea elementelor naturale și/sau materiale cu valori reduse pentru manifestarea spiritului creativ uman.<br /> 2. Proiecte ecologice – Informarea cetățenilor privind proiecte cu valori ecologice (produse, concepte, proceduri, programe și initiative ale unor grupuri/ONG/institute).<br /> 3. Șezătoare urbană – Promovarea și evaluarea opțiunilor și beneficiilor de petrecere a timpului într-un mod creativ și relaxant, care poate să dea vivacitate și optimism mediului urban.<br /> 4. Mișcare și Terapii complementare - Provocarea corpului uman, mental și spiritual, pentru a-și depăși conștient auto-limitările prin descoperiri inedite și crearea unui stil de viață frumos.<br /> 5. Știință și educația viitorului – Informarea și prezentarea unor inițiative științifice, descoperiri, inovații prin activități și ateliere practice, dezbateri și workshop, conferințe ale unor profesori și experți, pentru orientarea și dezvoltarea unor direcții educaționale atractive prin exprimarea potențialului uman.<br /> Timp de două zile, bucureștenii au participat la activități pentru toate vârstele, precum: ateliere creative și de ecologie urbană, meșteșuguri, expoziţii de pictură, instalaţii vegetale şi aranjamente florale, activități sportive, terapii alternative, dezbateri publice, știință și educație. Atmosfera a fost completată de recitaluri muzicale și artistice, de demonstrații curajoase pe aleea senzorială și de alte activități dinamice.<br /> Promovând deschiderea spre natură și conștientizarea importanței dezvoltării de proiecte sustenabile pentru armonizarea vieții în mediul urban, evenimentul susținut de Aqua Carpatica și de Generali România Asigurare Reasigurare, a marcat un weekend încărcat de dezbateri, workshop-uri și teme de eco-concept și totodată orientat către adoptarea unei atitudini active și responsabile pentru un București mai verde și mai sănătos.<br /> Colectarea selectivă și igienizarea spațiului au fost asigurate de către Asociația Planeta Verde prin proiectul „InVerde” și Romprest, iar mulți alți sponsori/colaboratori ne-au fost alături prin sprijin material sau cu servicii. <br /> Festivalul `Viața Verde București` își propune sa devină o platformă care aduce oamenii împreună an de an pentru un dialog pe teme ECO într-un spațiu urban, prin activități recreative și cultural-educative.

GRUPUL TINTA AL PROIECTULUI:

Festivalul și-a propus să devină un manifest al locuitorilor din București și nu numai, pentru progresul echilibrat al omului şi totodată a comunităților în armonie cu natura, devenind astfel un exemplu de responsabilizare civică. Prin activități educațional-culturale, festivalul a atras în Parcul Izvor un public de peste 1500 de persoane de vârste și categorii diferite, deschis către farmecul explorării și adoptării unui stil de viață durabil și echitabil.

REZULTATE - IMPACT - REZULTATE MASURABILE:

Coloritul aparte al festivalului a atras un număr de peste 1500 persoane, ce au degustat din magia și dinamica activităților desfășurate în parc.(https://www.facebook.com/events/941414942651159)<br /> În cele două zile au fost prezenți peste 150 de invitați cu standuri, artiști, oameni de știință, educatori sau alte grupuri de interes. Publicul informat prin mass-media și social-media se ridică la peste 100.000 persoane, având un impact rezonabil pentru prima ediție.

CONTRIBUTIA FINANCIARA SI NON-FINANCIARA IN REALIZAREA PROIECTULUI:

Contribuția financiară se ridică la o sumă de costuri directe de 6.540 lei, iar contribuția non-financiară (costuri indirecte colaboratori, activități voluntare, servicii, donații și premii) poate să se ridice până la valoarea bugetului estimat de 125.000 lei.

PERSOANA JURIDICA CARE A DERULAT / DERULEAZA PROIECTUL:

Asociația Pachamama România