GALA PREMIILOR PENTRU UN MEDIU CURAT

Festivalul Luminii

ANUL PROIECTULUI ȘI TIPUL DE PROIECT: 2018 | ONG-uri
SITE WEB: https://www.facebook.com/events/2270500059690906/permalink/2276370272437218/
PERIOADA DE DERULARE A PROIECTULUI: 27 octombrie 2018

OBIECTIVELE PROIECTULUI:

Cu ocazia festivalului , cercetasii dejeni au dorit sa deschida drumul spre reciclare in orasul Dej,utilizand produse refolosite intr-un mod creativ. Obiectivul principal a constat in strangerea de maculatura din toate scolile care apartin municipiului ,ca pe urma aceasta sa fie transformata in mii de forme realizate de mana ,iar restul sa fie trimise la centrele de colectare.

DESCRIERE PROIECT:

Organizarea Festivalului Luminii la Dej, a fost impartita in 6 arii de activitate, si anume: “Cercetasie”, “Inspirationala”, “Fotografie”, “Muzica”, “Forme” si “Joc si joaca”.Festivalul a fost gandit pe tema reciclarii.<br /> Aria “Joc si joaca” a reprezentat locul in care jocurile copilariei precum sotronul, elasticul, bingo si altele au fost stapane. Majoritatea persoanelor care au vizitat aria si-au reamintit de clipele traite in copilarie. La aria “Muzicala”, lumea a ajuns sa cante melodii folk, prin intermediul carora “au reinviat” trairi din frumosii ani ai tineretii. Decorul a fost unul extrem de prietenos, reusind sa atraga privirile oamenilor. In cadrul ariei “Fotografie” pozele au starnit aminitiri de neuitat. Cercetasii si-au expus zeci de fotografii prin care si-au facut publica activitatea. La una dintre cele mai importante arii, si anume cea intitulata “Forme”, s-a depus extrem de mult efort pentru a confectiona forme din gulgute, precum perdele sau candelabre pe suport de sarma, forme ce au fost expuse in intreg parcul, fiecare coltisor al acestuia fiind impodobit cu ele. Candelabrele au fost una dintre atractiile principale, oamenii facandu-si zeci de fotografii cu ele. La aria “Inspirationala”, persoanele care voiau sa stea linistite se adunau si stateau pe paturi ,ascultand muzica linistitoare si discutand in soapta: astfel a luat nastere o atmosfera linistitoare. La aria “Cercetasie” s-a discutat in exclusivitate despre cercetasi, despre inscrieri si despre activitatile pe care le facem la cercetasi.Tot acolo s-a dat ciocolata calda pentru a atrage lumea.Aceasta arie a fost una dintre cele mai vizitate.<br /> Responsabilitatile in aceste arii au fost preluate de echipa de eXploratori ai Centrului Local Dej, sub indrumarea liderului Marton Adrian. De asemenea, promovarea proiectului a constat in postari publice pe retele de socializare, cat si pe site-urile de promovare a stirilor,foarte dese (referinte: https://www.facebook.com/cercetasii.dejeni/, respectiv https://www.facebook.com/events/2270500059690906/, http://www.dejeanul.ro/content/festivalul-luminii-sambata-parcul-mare-din-dej/). <br /> De asemenea, evenimentul a fost promovat si la emisiunile radio locale. Respectand motto-ul evenimentului, anume “Redescopera frumusetea lucrurilor marunte”, echipa cercetasilor a organizat strangeri de maculatura la scolile de pe raza municipiului Dej, in urma carora s-a adunat suficienta maculatura pentru confectionarea unui impresionant numar de 5000 de gulgute care au fost dispuse in Parcul Mare, din Dej. Maculatura ramasa, aproximativ 170 de kilograme, a fost dusa la un centru de reciclare.<br />

GRUPUL TINTA AL PROIECTULUI:

Grupul tinta al acestui proiect a fost comunitatea dejeana : s-a dorit ca toate persoanele , indiferent de varsta , sa redescopere frumusetea lucrurilor marunte si sa uite de stresul cotidian, avand parte de o seara magica . Asadar , cetatenii dejeni au ,, spart gheata “ monotoniei zilnice bucurandu-se de momente frumoase, care le-au adus aminte de copilarie si de frumusetea lucrurilor marunte.Seara au parasit parcul cu zambetul pe buze si mai constienti de importanta reciclarii.

REZULTATE - IMPACT - REZULTATE MASURABILE:

Un rezultat obtinut la finalul evenimentului a fost constientizarea dejenilor cu privire la importanta reciclarii, activitate rar intalnita in orasul nostru. S-a organizat o strangere de maculatura, pe durata unei saptamani, in scolile si liceele din Dej,maculatura folosita la confectionarea de gulgute.Hartia ramasa dupa realizarea gulgutelor(170 kg) a fost dusa la un centru de colectare din Cluj-Napoca.

CONTRIBUTIA FINANCIARA SI NON-FINANCIARA IN REALIZAREA PROIECTULUI:

Contribuția financiara asupra proiectului a fost susținută cu ajutorul unor sponsori( LIDL Romania-sponsorizare in valoare de 1000 lei, Vobiscum, Juggling Cluj, Liceul Teoretic “Alexandru Papiu-Ilarian “ Dej, Primaria Municipiului Dej etc.) . Activitatea face parte din programul “Implicat în comunitate” desfășurat de ONCR și finanțat prin programul de granturi Impreuna cu Lidl pentru un viitor mai bun. De asemenea, de la alti parteneri si colaboratori am primit produse in valoare de 300 lei.Nu in ultimul rand, părinți, voluntari si cercetasi din alte centre locale s-au implicat prin contribuții fizice și materiale.

PERSOANA JURIDICA CARE A DERULAT / DERULEAZA PROIECTUL:

ONCR Filiala Dej