GALA PREMIILOR PENTRU UN MEDIU CURAT

Împreună pentru natură, împreună pentru Retezat – DEVA

ANUL PROIECTULUI ȘI TIPUL DE PROIECT: 2016 | ONG-uri
SITE WEB: -
PERIOADA DE DERULARE A PROIECTULUI: Mai – noiembrie 2016

OBIECTIVELE PROIECTULUI:

• elaborarea de referate şi portofolii referitoare la aspectul pozitiv sau negativ al unor zone afectate de poluare şi la îndatoririle individului faţă de colectivitate pentru îngrijirea naturii;<br /> • evidenţierea interdependenţei între calitatea mediului, calitatea vieţii şi calitatea viitorului;<br /> • îmbunătăţirea atitudinii grupului ţintă faţă de mediu;<br /> • integrarea tinerilor în strategiile comunitare referitoare la dezvoltarea unui mediu sănătos;<br /> • creşterea respectului faţă de voluntariat, dar şi diversificarea modalităţilor de atingere a scopurilor.

DESCRIERE PROIECT:

Proiectul Împreună pentru natură, împreună pentru Retezat s-a născut din inițiativa câtorva cadre didactice, care împreună cu un grup de elevi voluntari au decis să se implice în programe de mediu. Astfel, prin intermediul finanțării nerambursabile primite d la Primăria Devei, au inițiat câteva activități de conștientizare a impactului pe care mediul înconjurător îl are asupra vieții:<br /> 1. De Ziua Pământului s-au făcut câteva prezentări despre zonele care ar avea nevoie de acțiunea omului din împrejurimile urbei noastre. Tot în această zi, s-au organizat la școala unde Fundația „Copil în Europa” Deva își are sediul, respectiv fosta Școală Gimnazială „Andrei Mureșanu” Deva, actualmente C.T.E. „Dragomir Hurmuzescu” Deva ateliere de lucru. Elevii au confecționat obiecte din materiale reciclabile care mai apoi s-au donat pentru a susține alte cauze sociale din comunitate.<br /> 2. În luna florilor, s-au plantat în curtea și împrejurimile școlii arbuști și flori, toate activitățile efectuându-se cu sprijinul elevilor voluntari, participanți la proiect. <br /> 3. De Ziua Copilului, elevi inimoși au participat la acțiuni de ecologizare lângă Pădurea Bejan, unde au strâns peste 10 saci mari de pet-uri și deșeuri menajere.<br /> 4. În luna octombrie, munca elevilor participanți la proiect a fost răsplătită cu o tabără în Pasul Vâlcan, unde, cu sprijinul Asociației pentu Tineret Adeona din Cluj, au participat la diverse activități în mediul înconjurător: de orientare turistică, de ecologizare a zonelor și de agrement.<br /> 5. Luna noiembrie este dedicată diseminării activităților proiectului prin articole de presă, emisiuni radio.

GRUPUL TINTA AL PROIECTULUI:

Tineri cu vârste între 13 și 30 ani, profesori, reprezentanţi ai autorităților locale, membri în ONG-uri, mass-media, părinţi

REZULTATE - IMPACT - REZULTATE MASURABILE:

Rezultatele proiectului se pot vedea în ariile în care voluntarii din proiect au acționat: arbuștii din curtea școlii, rondurile de flori plantate în apropierea școlii, 70 de familii susținute cu alimente și alte bunuri din donațiile făcute de voluntari prin vânzarea materialelor reciclabile, ecologizarea unor Rezervații naturale protejate (Pădurea Bejan Deva, Parcul Național Retezat, zona Pasul Vâlcan).

CONTRIBUTIA FINANCIARA SI NON-FINANCIARA IN REALIZAREA PROIECTULUI:

Fundația a primit o finanțare nerambursabilă de la Primăria Devei, în valoare de 3.000 de lei, iar contribuția proprie a fost de 450 lei, așa cum dovedesc actele contabile.

PERSOANA JURIDICA CARE A DERULAT / DERULEAZA PROIECTUL:

Fundația „Copil în Europa” Deva