GALA PREMIILOR PENTRU UN MEDIU CURAT

Instalarea primelor containere de donații de haine din Județul Galați

ANUL PROIECTULUI ȘI TIPUL DE PROIECT: 2016 | ONG-uri
SITE WEB: www.voluntardetecuci.ro
PERIOADA DE DERULARE A PROIECTULUI: martie-iulie 2016

OBIECTIVELE PROIECTULUI:

Ce fac 5 liceeni cu varste cuprinse intre 15 si 18 ani cand isi propun sa produca schimbari vizibile in comunitatea lor?<br /> Strang singuri fonduri pentru cumpararea si postarea primelor containere din judetul Galati, de donat haine din partea cetatenilor orasului Tecuci pentru cei in dificultate!<br /> Scopul lor final a fost ajutorarea celor in dificultate din orasul Tecuci prin donatii in haine catre acestia si prevenirea aruncarii acestor tipuri de deseuri la gunoi. Desi a fost o idee nebuneasca pentru un oras mic asa cum este Tecuciul, cei 5 liceeni au demonstrat ca atunci cand exista vointa pentru schimbare, nu exista obstacole. Este o reusita remarcabila si prin prisma numarului de containere de donat haine din Bucuresti: Tecuciul are 2 si postate de 5 liceeni, Bucurestiul are unul si postat pe domeniul public de un centru cultural. Asadar, schimbarea este in tineri si prin asistenta continua, acestia pot demonstra ca nu exista initiative pe care sa nu le poata organiza.

DESCRIERE PROIECT:

Povestea incepe cu puterea celor 300!<br /> Cine sunt cei 300? Sunt liceenii cu care Asociatia Semper Musica Filiala Tecuci a lucrat si care s-au implicat in numeroase activitati atat sociale, cat si de atragerea atentiei asupra problematicii de mediu. Din cei 300 au fost selectati cei mai activi voluntari care au fost organizati in brigazi de voluntari. Cei care au reusit cumpararea si postarea acestor containere sunt din cadrul Colegiului National `Calistrat Hogas` din Tecuci. <br /> De unde aceasta idee?<br /> De la faptul ca, impreuna cu voluntarii, am tot organizat colecte de haine pentru cei in dificultate din oras, insa procesul a fost destul de dificil referindu-ne la gasirea unui centru de colectare, triere etc. De asemenea, la colectele organizate in trecut au participat mai mult liceenii locali, comunitatea, in ansamblul ei, nefiind implicata.Si atunci, pentru deschiderea colectelor catre comunitate, dar si pentru prevenirea aruncarii articolelor vestimentare la gunoi de catre cetateni, cei 5 liceeni au propus postarea a 2 containere pe domeniul public pentru colectarea hainelor uzate, scopul final fiind, donarea celor in stare buna catre persoanele sau grupurile de persoane in dificultate din oras.<br /> Cum au facut?<br /> Stiind costul real al celor 2 containere, cei 5 liceeni au luat efectiv la picior firmele din oras, si-au prezentat activitatea si au cerut sprijin. Au fost firme care au donat 2700 lei, altele cate 50 lei, insa sumele mici nu i-a demotivat deloc. Au inteles ca efortul strangerii de fonduri pentru aceasta actiune trebuie sa fie unul constant si sustinut.<br /> Practic?<br /> Dupa sau inainte de scoala, au batut la picior tot orasul pentru gasirea fondurilor necesare achizionarii containerelor. Probleme cu parintii? Da! Insa importanta actiunii lor a primat.<br /> Ce s-a intamplat in final?<br /> Au reusit sa stranga fondurile in aproximativ 2 luni. Acestea au fost trimise imediat catre producatorul de containere si comandate cele 2 produse. De personalizarea acestora s-a ocupat o tipografie locala in mod gratuit. Inainte de primirea containerelor au vorbit cu cei de la Penny pentru postarea unuia dintre containere in curtea supermarketului, celalalt urmand sa fie postat in parcul central al orasului.<br /> Au venit containerele?<br /> Da, si si-au invitat colegii, cadrele didactice si presa pentru a le spune tuturor de puterea pe care tinerii o au atunci cand vor sa schimbe ceva in comunitatea lor.<br /> Au dat interviuri, s-au emotionat si probabil ca nici acum nu inteleg efectul containerelor pe care le-au postat in oras.<br /> Ca ei sunt si alti tineri care ar face daca parintii ar intelege importanta voluntariatului si a implicarii tinerilor in comunitate. In prezent containerele sunt inca postate in cele 2 locuri alese, cetatenii doneaza, noi le colectam si le triem impreuna cu voluntarii, le curatam, iar apoi le oferim pentru....zambete si pentru un mediu curat!

GRUPUL TINTA AL PROIECTULUI:

Grupul tinta al proiectului a fost si este reprezentat de cetatenii orasului Tecuci care pot dona hainele pe care nu le mai utilizeaza pentru persoanele sau grupurile de persoane din oras aflate in dificultate.

REZULTATE - IMPACT - REZULTATE MASURABILE:

Povestea celor 5 a facut inconjurul orasului, iar presa ne-a ajutat sa ducem mesajul tinerilor si mai departe. In 2 zile de la postare, containerele erau deja pline, pana in prezent stringandu-se peste 3 tone de haine. Hainele au fost triate si curate, iar apoi trimise catre cei in dificultate, catre preoti pentru cei pe care ii stiu ca au nevoie, catre varstnici, copiii care intampina dificultati economice si alte grupuri defavorizate.

CONTRIBUTIA FINANCIARA SI NON-FINANCIARA IN REALIZAREA PROIECTULUI:

In vederea achizitionarii containerelor, cei 5 liceeni din cadrul Colegiului National `Calistrat Hogas` din Tecuci au organizat o campanie de strangere de fonduri prin stabilirea de intalniri cu firmele locale si primaria. Astfel, acestia au reusit sa mobilizeze suma de 5000 lei de la firmele locale si 2500 lei de la Primaria Municipiului Tecuci. Personalizarea containerelor a fost realizata gratuit de catre o firma locala - Tipografia Graphotek. 100% din fonduri au fost folosite pentru achizitionarea containerelor.c

PERSOANA JURIDICA CARE A DERULAT / DERULEAZA PROIECTUL:

Asociatia Semper Musica Filiala Tecuci