GALA PREMIILOR PENTRU UN MEDIU CURAT

Plantam un pom, Salvam un om

ANUL PROIECTULUI ȘI TIPUL DE PROIECT: 2019 | ONG-uri
SITE WEB: https://www.facebook.com/events/414738599218137/
PERIOADA DE DERULARE A PROIECTULUI: 16 noiembrie 2019; repetarea actiunilor de plantare in urmatorii trei ani, primavara si toamna

OBIECTIVELE PROIECTULUI:

O.G.: Ameliorarea calitatii aerului in Municipiul Ploiesti si mentinerea in valorile tinta reglementate de legislatia romaneasca si europeana prin selectarea si plantarea unor specii de copaci capabile sa absoarbă noxele emise de agentii economici din domeniul prelucrarii petrolului, depozitarii si incinerarii deseurilor, prin plantarea unui numar de 300 copaci. Speciile de copaci au fost selectate in urma unui studiu efectuat de specialisti din asociatie estimandu-se adaptarea lor la poluanti cum ar fi benzenul, SO2, NOx si combinatii ale acestora, ca urmare a actiunii conditiilor meteorologice specifice zonei;<br /> O.S. 1: testarea rezistentei speciilor de arbori la poluarea specifică unicității activităților economice din Municipiul Ploiesti;<br /> O.S. 2: imbunătătirea aspectului peisagistic al Parcului Municipal Vest, locul in care s-au plantat copacii;<br /> O.S. 3: instituirea unui model de colaborare intre generatii cu scopul de a imbunatatii calitatea vietii, pe termen lung, in Ploiesti.

DESCRIERE PROIECT:

Cel mai recent studiu publicat de Institutul Național de Sanatate Publica in anul 2019 indica o morbiditate ridicata prin boli, corelata cu expunerea la benzen si derivati in Ploiesti si zonele limitrofe. Conform studiului, rata de incidenta prin tumori bronho-pulmonare si leucemie are cea mai mare valoare in anul 2014 si se mentine intr-o perioada de 3 ani, iar leucemia are valori mai mari in Ploiesti comparativ cu localitatile rurale.<br /> Pentru stoparea acestui fenomen asociatia a decis plantarea unui numar de 300 de puieti forestieri din categoriile Mojdrean, Artar American, Corcodus si Plop, activitate in care au fost antrenati 400 de voluntari, cadre didactice, elevi si membrii ai asociatiei. Selectia speciilor de copaci s-a efectuat in functie de capacitatea lor de absobtie a metalelor grele din sol si a carbonului din aer.<br /> Pentru realizarea proiectului s-au conturat urmatoarele activitati: <br /> 1) Managementul proiectului si monitorizarea activitatilor (formarea cadrului organizatoric, identificarea locului de plantare, monitorizarea activitatilor, stabilirea parteneriatelor, raportarea rezultatelor); <br /> 2) Lansarea proiectului;<br /> 3) Informare si publicitate (definirea mesajului, pregatirea materialelor informative, publicitate si promovare prin materiale publicitare si promovarea mesajului proiectului pe canalele social media, in presa locala si centrala- Radio Romania Actualitati);<br /> 4) Derularea activitatii de plantare a copacilor (primirea si inregistrarea voluntarilor, instructajul de protectia muncii, plantarea copacilor, incheierea activitatii si predarea inventarului de copaci plantati, premierea participantilor la proiect);<br /> 5) Evaluarea rezultatelor in vederea pregatirii urmatoarei campanii de plantare din primavara anului 2020.<br /> Partenerul oficial al proiectului a fost Primaria Municipiului Ploiesti. De asemenea, proiectul a avut alti sase parteneri, ONG-uri: asociatia ”De Profesie, Om”, ”Asociatia Master Peace”, ”Asociatia Din Suflet, cu Dragoste impreuna, uniti, Schimbam Destine de Copii”, ”Asociatia de Cercetasi Prahova”, ”Armata Salvarii”, ”Fundatia Judeteana Pentru Tineret Prahova”<br /> Plantarea copacilor s-a desfasurat in Parcul Ploiesti Vest. Entuziasmul voluntarilor a facilitat colaborarea intre persoane care s-au vazut pentru prima data, avand un singur scop: finalizarea cu maxima responsabilitate a activitatii pe care si-au asumat-o. La activitatea de plantare au participat si copii insotiti de parinti sau bunici, unii plantand primul lor copac (!) Copiii, cadrele didactice care i-au insotit si parintii sau bunicii lor au realizat impreuna o lectie practica de educatie ecologica, de gradinarit si de colaborare comunitara pentru realizarea unui scop comun: Stop Poluarii Orasului Ploiesti. Interactiunea cu natura si munca in aer liber a condus la legarea unor noi prietenii, stabilirea de noi proiecte, colaborare pe termen lung.

GRUPUL TINTA AL PROIECTULUI:

Populatia Municipiului Ploiesti, ca beneficiar direct al plantarii, cresterii si maturizarii copacilor.<br /> Elevi din invatamantul primar si secundar, beneficiari ai lectiei de colaborare pentru atingerea unui scop comun: Stoparea Poluarii in Ploiesti.

REZULTATE - IMPACT - REZULTATE MASURABILE:

S-au plantat 600 de puieti (cu 300 mai multi decat ne-am propus), care au rol de bioindicator; <br /> Au fost instruiti 200 de elevi, de catre un inginer silvic, in tehnica plantarii puietului forestier si au fost ajutati sa constientizeze importanta pe care o au perdelele forestiere in jurul si in interiorul orasului Ploiesti;<br /> S-au efectuat peste 1200 ore munca voluntara;<br /> 600 de copaci au fost adoptati de cei care i-au plantat (fiecare copac a fost botezat cu numele persoanei care l-a plantat).

CONTRIBUTIA FINANCIARA SI NON-FINANCIARA IN REALIZAREA PROIECTULUI:

Asociatia a primit sub forma de sponsorizare 360 de puieti.<br /> Contributia financiară, directa, a asociatiei a constat in achizitia unui numar de 240 de puieti in valoare de 350 lei si realizarea materialelor publicitare, diplome etc, in valoare de 350 (?) lei.<br /> Pentru pregatirea proiectului s-au efectuat 300 ore de munca voluntara.<br /> Cheltuielile de deplasare in scopul realizarii proiectului au fost asumate de membrii asociatiei (1000 lei).<br /> Voluntarii participanti la plantarea puietilor au prestat peste 1200 ore de munca voluntara.

PERSOANA JURIDICA CARE A DERULAT / DERULEAZA PROIECTUL:

Asociatia Stop Poluarii Orasului Ploiesti