GALA PREMIILOR PENTRU UN MEDIU CURAT

Uleiosul

ANUL PROIECTULUI ȘI TIPUL DE PROIECT: 2017 | ONG-uri
SITE WEB: www.uleiosul.com
PERIOADA DE DERULARE A PROIECTULUI: decembrie 2013-prezent

OBIECTIVELE PROIECTULUI:

Urmărim extinderea și desfăşurarea, respectiv dezvoltarea mai multor campanii de promovare adresate persoanelor fizice din București și Iași prin:<br /> *educarea tinerilor (și nu numai) în ceea ce privește respectul pentru mediu – lecţii educative desfăşurate în şcoli, campanii desfăşurate în colaborare cu Asociaţiile de Proprietari, parteneriate cu alte ONG-uri de mediu locale sau companii care au un scop asemănător cu al nostru;<br /> *contribuirea la dezvoltarea spiritului ecologic – uleiul alimentar uzat este o resursă care se poate recicla: dintr-un litru de ulei alimentar uzat se pot obține 900 ml de combustibil biodiesel<br /> *contribuirea la formarea conștiinței ecologice prin accesul la informație – dezvoltarea unei biblioteci cu filme și cărți despre mediu;<br /> *promovarea unui mijloc alternativ de transport (cargo bicicletă)

DESCRIERE PROIECT:

Proiectul „Uleiosul” a plecat de la constatarea că în România lipseşte colectarea uleiului alimentar uzat, iar efectele acestei probleme nu au întârziat să apară: poluarea solului, poluarea apei, înfundarea canalizărilor, facturi mari de exploatare și întreţinere a stațiilor de epurare, creșterea costurilor asupra comunității, mirosuri neplăcute și diverse boli luate prin contactul cu țevile de canalizare. Astfel, plecând de la problemele pe care le cauzează uleiul alimentar uzat aruncat și extinderea proiectului în Iași, dar și creșterea numărului de solicitări, deficitul de personal și dificultățile întâmpinate în ultima jumătate de an legate de mentenanța cargo bicicletelor, supărările/frustrările/observațiile, dar și încurajările susținătorilor au dus la apariția unei campanii care să salveze mediul și societatea: „Pedalează pentru cauza ta!”.Cu alte cuvinte, această campanie este un apel către populația din București care are scopul de a găsi oameni dispuși să pedaleze pentru cauzele lor. Pașii derulării acesteia sunt simpli: vrei să susții o cauză, dar nu ai fondurile necesare? Atunci o poți înscrie pe site-ul Uleiosului în secțiunea dedicată acestei acțiuni alături de un biciclist. Mai departe noi valorificăm cantitatea adusă de tine și îți oferim 80% din suma obținută. Suntem bucuroși să anunțăm că primii care s-au înscris și sunt gata de pedalat sunt Cercetașii României, iar cauza pentru care luptă sunt ei, continuitatea proiectelor și a existenței filialei lor. Alte acțiuni desfășurate în cadrul proiectului „Uleiosul” sunt lecțiile educative susținute în unitățile de învățământ (în toamna acestui an școlar, până în prezent, am vizitat opt astfel de instituții din Iași și mai sunt programate până la sfârșitul acestui an încă cinci). În cadrul acestora le vorbim copiilor despre importanța educației ecologice atât în rândul lor, cât și în rândul celor mari, iar apoi pe baza dialogurilor cu aceștia încercăm să găsim soluții pentru un mediu mai sănătos și o societate mai puțin poluată. Acțiunile de conștientizare asupra populației legate de gradul de poluare cu diverse deșeuri și mai ales cu cel cu care are contact cei mai mulți dintre noi în bucătărie (uleiul alimentar uzat) continuă cu două campanii de promovare în Iași (25 și 26 noiembrie) și cu alte activități destinate Asociațiilor de Proprietari din acest oraș. Ținem să menționăm faptul că misiunea proiectului Uleiosul este de a păstra societatea și mediul curate, iar viziunea noastră este o lume în care dreptul la o viață sănătoasă și curată este gratuit, precum și dreptul la educație despre mediu, informație despre sănătatea societății și a mediului, iar valorile care ne definesc sunt: responsabilitatea, perseverența, colaborarea, pasiunea, implicarea și creativitatea.

GRUPUL TINTA AL PROIECTULUI:

Grupurile ţintă ale proiectului sunt persoanele fizice şi juridice din Bucureşti şi Iaşi, centrele de colectare şi valorificare, primăriile, agenţiile de mediu.<br /> Unul dintre scopurile proiectului este ca uleiul alimentar folosit să fie inclus în campaniile de informare ale populaţiei privind colectarea selectivă şi reciclarea deşeurilor, de către alte ONG-uri, instituţii de stat, companii.

REZULTATE - IMPACT - REZULTATE MASURABILE:

De la lansarea proiectului din decembrie 2013 am colectat peste 23.000 de litri (23 de tone) de ulei alimentar folosit de la 3480 de gospodării.În anii 2014-2015 am colectat 6600 de litri, în 2016 am colectat 7000 de litri iar în 2017 vom depăşi cantitatea de 10.000 de litri.În octombrie 2017 am lansat campania "Pedalează pentru cauza ta!". Campania este un apel către populație cu scopul de a găsi oameni dedicați cărora le place să pedaleze pentru cauza în care cred.

CONTRIBUTIA FINANCIARA SI NON-FINANCIARA IN REALIZAREA PROIECTULUI:

În prezent Asociaţia îşi susţine activitatatea printr-un grant accesat în valoare de 161999,95 lei prin care proiectul a fost extins într-un nou oraş, Iaşi. Contribuţia Asociaţiei S.T.U.P. este de 16200 de lei. Totodată au fost lansate 2 noi proiecte pe Iaşi: Biblioteca S.T.U.P. cu cărţi pe teme de mediu şi societate şi Proiecţie de filme despre mediu. Dezvoltarea bibliotecii a fost posibilă datorită unei strângeri de fonduri în valoare de 5350 de lei în cadrul unui eveniment organizat la Iaşi. În Bucureşti uleiul este colectat şi valorificat, în schimbul unui litru primind 2 lei. Reuşim să colectăm între 1000 şi 1500 de litri pe lună în Bucureşti, banii fiind folosiţi pentru angajarea de persoane pentru colectarea uleiului alimentar uzat, mentenanţa cargo bicicletelor, chiria pentru punctul de lucru, contabilitate, întocmire acte de mediu.

PERSOANA JURIDICA CARE A DERULAT / DERULEAZA PROIECTUL:

Asociația S.T.U.P. (Social Trading Urban Place)